Door: jwevertz
Artikel
3

Autodieven zijn professioneel, georganiseerd en niet te stoppen - Range Rover Evoque 'most wanted'

In Nederland zijn tientallen criminele organisaties gespecialiseerd in het stelen van auto’s. Samen hebben ze er in 2014...

In Nederland zijn tientallen criminele organisaties gespecialiseerd in het stelen van auto’s. Samen hebben ze er in 2014 al ruim 8000 gestolen. Maar deze bendes oprollen blijkt bijzonder lastig.

‘Het is niet makkelijk om die te ontmantelen,’ zegt Werner Postma van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) deze week in de criminele auto special van Nieuwe Revu. Want elke organisatie heeft zijn eigen specialisme. ‘Je hebt de autospotters, die op zoek gaan naar doelwitten. Er zijn jongens die ze stelen en afleveren. Dan de specialisten die de auto’s omkatten. Weer anderen die de documenten regelen en dan nog een groep die het transport regelt.’ Bijna allemaal kunnen ze op basis van hun ene activiteit doen alsof hun neus bloedt wat betreft het grotere geheel.

Hacken Auto’s stelen is niet meer een kwestie van een paar draadjes tegen elkaar houden. Dieven ‘hacken’ de interne computersystemen van de wagen. ‘Er zijn jongens gespecialiseerd in een bepaald merk, die doen dat met een laptop of een klein apparaatje,’ zegt Postma. De benodigde technologie is – dankzij de open, vrije markt van de EU – gewoon legaal te bestellen op internet. Een auto binnendringen is makkelijk. ‘Een deurslot is 99 van de 100 keer vrij simpel open te maken. Met twee pennetjes kun je vrijwel elk slot openen. Als je gespecialiseerd bent duurt dat tientallen seconden tot twee minuten.’

Top 10 gestolen auto’s (eerste zes maanden 2014)

Volkswagen Golf 839 Volkswagen Polo 440 BMW 3 Serie 266 Opel Corsa 136 Seat Ibiza 124 Audi A4 110 Merdeces-Benz E-Klasse 109 BMW 1 Serie 104 BMW X Serie 99 BMW 5 Serie 87

De gestolen auto’s verdwijnen grotendeels richting Oost-Europa en Afrika, waar de overheid en douane niet zo nauw controleren op de herkomst van mooie tweedehands wagen. Maar een deel blijft in Nederland, waar de BMW’s, Audi’s en – met name – Volkswagen Golfjes gebruikt worden door criminelen bij overvallen, ramkraken en liquidaties. Hoe deze gestolen auto’s buiten het vizier blijven van de politie, lees je uitgebreid in Nieuwe Revu.

‘Dat de Golf de lijst aanvoert is niet zo gek,’ laat een woordvoerder van Volkswagen weten. ‘Het is een geweldige auto en er zijn er enorm veel in Nederland, dus altijd eentje voor handen en een Golf valt niet op… Er rijden er namelijk 330.000 rond in Nederland. Ongeveer 1 op de 25 auto's in Nederland is een Golf. Het is ook de populairste auto van Europa, zowel nieuw als tweedehands.’

Most wanted: Range Rover Evoque Met een diefstalrisico van 2,5 procent, prijkt de Range Rover Evoque overtuigend bovenaan het lijstje met autotypes die naar verhouding het vaakst gestolen worden. Werden er in heel 2013 maar acht van gestolen, in de eerste zes maanden van 2014 waren het er al 56, terwijl er maar 2281 Evoques rondrijden in Nederland. ‘Kennelijk is dit type interessant voor de illegale markt,’ constateert de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

De populariteit van Evoques stelen beperkt zich niet tot Nederland, het is een internationale trend. ‘Die auto is nu veel geld waard,’ zegt Postma. Wat mee zou spelen is het deadlocksysteem. Omdat veel terreinwagenrijders een hond (of anders een kind) hebben, moet je de auto op slot kunnen zetten met bewegend leven erin. Daar is een handigheidje voor bedacht. Druk je één keer op je afstandbediening, dan gaat de Evoque op slot, maar blijft het interieuralarm uit. Zo gaat het alarm niet af als je hond begint te springen en jij in de IKEA staat. Druk je twee keer, dan zijn ook de alarmsensoren in de auto actief. Maar zelfs als er geen hond of kind in de auto achterblijft, vergeten veel Evoque-rijders twee keer op hun afstandbediening te klikken. Daardoor hebben dieven het iets makkelijker.

Helemaal onderaan in de lijstjes staat Mitsubishi. Het diefstalrisico van de Japanse auto is 0,01 procent. Van de 151.520 Mitsubishi’s in Nederland, werden er in de eerste zes maanden van 2014 maar 16 gestolen.

Het hele verhaal staat in de nieuwste editie van Nieuwe Revu. Deze ligt vanaf 29 oktober in de winkels. Nieuwe Revu is ook online los te bestellen. Daarnaast verschijnt Nieuwe Revu ook op de iPad via de app van Tijdschrift.nl. Downloaden doe je hier. Ook eerder verschenen nummers zijn daar te downloaden.